Is jouw woning duurzaam? Energie besparen tips!

Besparen op energie in huis: het is geldbesparend én het is goed voor het milieu. Maar hoe pak je dit aan? Iedereen is anders, dus iedereen bespaart op een andere manier. Dit zijn onze tips voor de gemiddelde woning en het gemiddelde huishouden.

  1. Verwarm je huis zonder verspillen

De helft van een energierekening van je woning gaat meestal over het verwarmen van het huis en het gebruik van warm water. Het klinkt simpel, maar niet iedereen doet het: zet ’s nachts (of zelfs een uur voordat je naar bed gaat) de verwarming op 15 graden, dit kan €80 tot €100 per jaar schelen. En ben je niet thuis? Zet hem dan ook op 15 graden, dit bespaart €140 per jaar. Elke graad telt!

Voor het besparen op energie in je huis geldt ook: iedere minuut douchen telt! Eén minuut korter douchen? Dat scheelt €25 in een jaar. En er zijn zelfs waterbesparende douchekoppen, hier kun je vaak naar vragen in de winkel, hiermee ben je €50 per jaar goedkoper uit.

Nog een paar energie besparen tips: een boiler staat vaak op 80 graden maar kan op 60 graden staan én vervang je ketel door een nieuwe zuinige ketel. Dit geldt ook voor de wasmachine, op 30 graden wordt je was ook schoon.

  1. Energie besparen op huishoudelijke apparaten

Om te besparen op energie in je huis moet je erop letten dat je apparaten niet in de standby stand laat staan, zoals vaak bij een televisie of computer gebeurd: uit ermee. Maar ook opladers in het stopcontact kunnen nadat je apparaat is opgeladen, uit het stopcontact, dit is allemaal sluipverbruik. Als je hierop let kun je €100 per jaar besparen. Je kunt ook een energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact aansluiten: meten is weten!

Daarnaast kun je bij de aanschaf letten op het energielabel. A+++ is super zuinig en G zeer onzuinig. Dit geldt ook voor een vaatwasser. Gebruik je een vaatwasser altijd op de eco-stand, dan bespaar jaarlijks €20. Probeer zo min mogelijk een droger te gebruiken en vaak mag de stand van het centrifugeren lager.

Koelkasten van nu zijn vaak veel zuiniger dan oudere koelkasten, ga je voor een A+++, dan bespaar je €50 euro in vergelijking met een oudere koelkast. Daarnaast kan de temperatuur van een koelkast vaak omhoog, terwijl het geen invloed heeft op je voedsel. De normale temperatuur mag 4 graden zijn voor een koelkast en voor een vriezer is dit -18. Zet de koelkast het liefst niet in de zon of naast een verwarming en maak óók de achterkant schoon van een koelkast. Koop liever één grote, dan twee kleine koelkasten. Toch een tweede koelkast nodig? Gebruik hem dan alleen als het nodig is!

  1. Schermen: besparen op energie

Nog een aantal goede energie besparen tips. Een laptop is zuiniger dan een computer. Het kan al €35 per jaar schelen. Qua televisies zijn Led-lcd-televisies het energiezuinigst: daarnaast, hoe kleiner het scherm hoe zuiniger. Heb je een 26 inch televisie? Dan scheelt het al €20 aan stroom per jaar in vergelijk met een 42 inch tv. Er bestaan ‘stand-by-killers’, dit is een stekker tussen stopcontact en televisie welke ervoor zorgt dat de televisie niet op standby kan staan. Het uitzetten van een digitale decoder kan al €60 per jaar besparen! Hiermee verlies je geen instellingen, het opstarten zal alleen iets langer duren.

  1. Investeren in een duurzame woning

Je bespaart nog het meeste op energie door het isoleren van je woning. Tocht bij de ramen en deuren is erg onzuinig, maar ook isolatie in het dak en de vloer zorgt ervoor dat warmte in huis blijft. En met warm weer zorgt het er juist weer voor dat het binnen koeler blijft. Je kunt hierop een hoop besparen, want ook de verwarming hoeft minder vaak aan of hoger. Het zorgt voor heel wat wooncomfort. Met dakisolatie bespaar je gemiddeld €650. Schijnt de zon of niet? Je wekt altijd energie op met zonnepanelen. Een set van 6 kost ongeveer €2900, maar dit heb je binnen 10 jaar terugverdiend!

Huis verkopen? Maak vrijblijvend kennis met één van onze makelaars.

Recommended Posts