Wat kunnen wij zelf doen aan de hoge vraag op de huizenmarkt?

De verwachting is dat makelaars, die actief zijn in de westelijke steden zoals Utrecht en Amsterdam, failliet gaan: de eerste klappen vallen in 2017, zegt de NVM. Makelaar voor een uur ziet het niet zo zwart-wit: lees het hieronder.

Laatst schreven we over het aantal transacties op de woningmarkt: hierin is een stijgende lijn te zien.

Aanbod huizenmarkt
De vraag neemt vooral in de randstad toe, maar er is te weinig aanbod om aan deze vraag te voldoen. Prijzen stijgen van de huizen in grote steden als Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Utrecht. Er wordt te weinig gebouwd in steden waar aanbod nodig is en waar geen vraag naar huizen is, wordt juist wel gebouwd. Ten eerste kan de bouwproductie in deze randsteden dus omhoog.

Teveel makelaars?
Sommige experts zeggen dat er te veel makelaars in de randstad aanwezig zijn, er is te weinig aanbod voor alle makelaars: dit gaat uiteraard gepaard met elkaar. Makelaars die nieuw op de markt komen, moeten zich onderscheiden, zoals Makelaar voor een uur!

Angst van verkopers
Dat de vastgoedmarkt in de randstad vastloopt, ligt niet alleen aan te weinig nieuwbouw of teveel (dezelfde type) makelaars. Dit ligt ook aan de verkopers. Veel mensen wachten met kopen tot hun eigen huis is verkocht: een bekend probleem.

Maar het probleem ligt, volgens Makelaar voor een uur, vooral in de mensen die willen verhuizen, maar hun huis nog niet te koop zetten. Er staan hierdoor te weinig huizen te koop, en er gebeurt te weinig in de markt. Wil je ook verhuizen, maar wil je meer inzicht krijgen in wat je allemaal moet doen? Dan willen wij je graag hiermee helpen.

Recent Posts