Hoe ga je om met de minpunten van je huis?

Iedere woning heeft wel zijn minpunten. Ga er met de juiste manier mee om en dan zit het de verkoop van je huis niet in de weg. Deze krengen hoeven namelijk geen spelbreker te zijn.

Pak je lijmpistool of je verfkwast
De eerste tip is heel simpel: pak de kleine gebreken aan. Een losse plint? Een schrammetje op de muur? Dit is toch zo op te lossen. Zo hoeven de potentiële koper zich hier in ieder geval niet aan te storen. Controleer je huis goed, want bezoekers kunnen écht overal op letten. Een juiste eerste indruk is de sleutel.

Verborgen gebreken
Soms zijn er ook de verborgen gebreken: rot hout, een verstopt riool… Dingen waar je niet op zit te wachten als je een huis koopt. Je kan zelfs nog aansprakelijk worden gesteld als je bewust niks meldt hierover. Daarnaast kan je door de mand vallen als iemand er verstand van heeft. Mensen krijgen dan meteen een negatief beeld voordat ze het huis kopen en zullen het dan eerder af laten weten.

Eigenlijk kun je het beste eerlijk zijn, dan dat je het verbergt. Je vangt dan wel minder voor je huis, maar je hoeft je budget tenminste niet in nieuw houtwerk te steken. Heb je het wel opgelost? Kun je dat mooi vertellen aan de potentiële kopers: daar hoeven ze zich geen zorgen over te maken.

Negatieve aspecten waar je niks aan kunt doen
Die drukke weg, de verbouwing van de buren… Op sommige aspecten heb je geen grip. Probeer niks te verdoezelen, maar maak er iets positiefs van. Bijvoorbeeld: “Je bent binnen een paar minuten op de snelweg” in plaats van “Die grote weg valt best mee” (dit terwijl ondertussen de bezoekers gewoon kunnen horen en zien hoe druk het is). Als je het probeert te verbergen en iemand komt erachter, zal diegene minder welwillend zijn. Zorg voor een goede onderhandelingspositie en laat een positieve gedachte achter bij de bezoekers.

Focus op de pluspunten
Geef kopers dus de kans en ruimte om zelf een mening te vormen van het huis. Blijf positief en eerlijk. Wat je het beste kan doen: maak je huis schoon, zorg voor een goede temperatuur en prettig ontvangst. Focus op de pluspunten en laat je huis ruimtelijk lijken door kleine troepjes op te ruimen.

Recommended Posts